پزشکی و زیبایی

اصطلاحات کاربردی پزشکی و زیبایی

اصطلاحات پزشکی

اصطلاحات کاربردی پزشکی و زیبایی ( به ترتیب حروف الفبا )

الف:

آسپتیک :

تکنیک آسپتیک (به انگلیسی: Aseptic technique) اشاره به روش‌هایی دارد که در شرایط استریل انجام گردد.شامل تکنیک های پزشکی و آزمایشگاهی، بر اساس فرهنگ حاکم بر این استاندارد ها میباشد.این روش‌ها میتواند شامل استریل سازی توسط شعله مستقیم و گرما باشد.بزرگترین و بهترین نمونه از تکنیک های آسپتیک (تکنیک عاری از عفونت) را میتوان در اتاق‌های عمل مشاهده نمود.

آکنه Acne :

یک نوع بیماری پوستی است و زمانی که فولیکولهای مو به چربی سطح پوست و سلولهای مرده پوست متصل می‌گردد پدیدار می‌شود. آکنه معمولاً در صورت، پیشانی و قفسۀ سینه ظاهر شده و با جوشهای سرسفید و سرسیاه، برجستگی‌های قرمز، هرنوع جوش و توده‌های چرکی همراه است. کوکتلهای ضدآکنه یا آنتی‌آکنه برای درمان این نوع التهاب پوستی ساخته شده‌اند.

آتروفی :

کاهیدگی یا آتروفی (به انگلیسی: Atrophy) به معنی تحلیل‌رفتگی پوست یا بافت یا عضوی که رشد بهنجار داشته‌است. در کاهیدگی تعداد یاخته‌ها تغییری نمی‌کند بلکه اندازه و محتویات آنها کاهش می‌یابد. البته به صورت غیر دقیق به مواردی که بافتها کاهش حجم همراه با کاهش تعداد یاخته‌ها دارند نیز گاه آتروفی می‌گویند.

آرژینین :

به نظر می‌رسد آرژنین برای کاهش و تحمل علائم بیماری آنژین و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به آن موثر باشد. مصرف خوراکی روزانه دست‌کم ۵ میلی‌گرم آرژنین یا دوزهای بالاتر آن به بهبود اختلال نعوظ در مردان کمک کرده و مصرف غذاهای دریایی حاوی آن نیز موجب اثربخشی بهتر آن می‌شود. همچنین شواهدی وجود دارد که مصرف آن می‌تواند باعث کاهش فشار خون در افراد دارای فشار خون بالا و نیز زنان مبتلا به پره‌اکلامپسی شود. تحقیقات نشان می دهد که مصرف ال-آرژنین از طریق خوراکی یا تزریق داخل وریدی تا ۸ هفته باعث افزایش جریان خون در افراد مبتلا به بیماری شریانی محیطی می شود.

آرژنین باعث خنثی شدن رادیکال های آزاد شده و با این عمل از روند تخریب پوست و اندام ها می کاهد و از طرفی دیگر باعث تقویت سیستم ایمنی و افزایش استقامت بدنی نیز می گردد.آرژنین در هنگام سرماخوردگی و یا در زمان هایی که تحت استرس هستید کمک زیادی به شما خواهد کرد.

آلوپسی :

ریزش مو یا آلوپسی (به انگلیسی: alopecia) یک واژه عمومی به معنی کاهش موی سر یا هر قسمتی از بدن به هر علتی است. آلوپسی علل متفاوتی مانند هورمونی، خودایمنی، عوارض داروها، کم‌خونی و ژنتیک و دیگر عوامل دارد.

اسپاسم :

اسپاسم (به انگلیسی: spasm) یا تَنجِش انقباض و گرفتگی ناگهانی و غیرارادی عضلانی که ممکن است جزئی از یک اختلال عمومی یا به منزله پاسخی موضعی به حالتی دردناک باشد. در میان عامه به آن گرفتگی می‌گویند.

از جمله علل اسپاسم عضلانی دیستونی، هیپوکلسمی، آلکالوز، مننژیت، صرع، آسیب مراکز عصبی بالاتر مانند قطع نخاع و کزاز و یا فشار زیاد در ورزش هستند. اسپاسم‌های خفیف عضلانی مثلاً در کمردرد را با داروهایی مانند متوکاربامول، دیازپام و بکلوفن می‌توان درمان کرد.

استرچ مارک STRETCH MARKS :

استریا یا کشش پوستی، به ترکهای ایجاد شده روی پوست گفته می‌شود. این ترکها و نوارهای روی پوست از تغییرات ناگهانی ایجاد شده که باعث پارگی کلاژن و الاستین می‌شود. چاقی یا لاغری ناگهانی، بارداری یا بلوغ از عوامل اصلی ایجاد ترکهای پوستی هستند و در قسمت شکم، ران، پهلوها و بازوها بیشتر ظاهر می‌شوند.

اسیدآسکوربیک‌ ascorbic acid :

نام علمی ویتامین ث می‌باشد. نوعی آنتی‌اکسیدان است، یعنی از آسیب رادیکال آزاد به سلول‌ها و بافت‌های بدن جلوگیری کرده و باعث تقویت دستگاه ایمنی می‌شود. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید می‌شود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثه‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند. این ویتامین همچنین باعث ساخت کلاژن که قوی‌ترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را در کنار هم نگه می‌دارد شده و در پیشگیری از بالارفتن کلسترول خون و ایجاد لخته‌های خونی در رگ مؤثر است.

اسید آمینه :

اسید آمینه یا آمینو اسید در شیمی به هر مولکولی که شامل گروه‌های کاربردی آمینه و کربوکسیلیک اسید است گفته می‌شود. اسیدهای آمینه در هنگام ساخته شدن پروتئین‌ها از RNA پیام بر یا mRNA به یکدیگر می‌پیوندند. اسید آمینه یکی از مهم‌ترین ترکیبات بدن انسان به شمار می‌آید. اسید آمینه‌ها به عنوان واحدهای سازنده پروتئین‌ها، عملکردهای حیاتی بدن را کنترل می‌کنند. هر ویژگی آناتومیکی و فیزیولوژیکی موجودات زنده از طریق وجود اسیدهای آمینه امکان پذیر می‌شود.

اسید چرب :

در مبحث شیمی و به ویژه بیوشیمی اسید چرب یک اسید کربوکسیلیک است که دارای زنجیره بلند و خطی آلیفاتیک می‌باشد. این زنجیره ممکن است از جنس چربی اشباع شده یا چربی اشباع نشده باشد. اسید چرب می‌تواند به کوتاهی اسید بوتیریک (با ۴ کربن) باشد در حالی که اسیدهای چربی که از چربیها و روغن‌های طبیعی ساخته می‌شوند حداقل دارای ۸ کربن می‌باشند مثل اسید کاپریلیک.

اسید فولیک :

اسید فولیک یا فولیک اسید که به نام‌های فولات یا ویتامین B۹ نیز خوانده می‌شود، یکی از ویتامین‌های ب است. این ویتامین که برای بسیاری از اعمال بدن از جمله سلامتی سیستم عصبی، خون و یاخته‌ها حیاتی و اساسی است، می‌تواند به روش تزریقی یا خوراکی مصرف شود و بدن را در مقابل بیماری‌های قلبی، نقصهای مادر زادی، پوکی استخوان و سرطان‌های مشخصی حفظ می‌کند. در فراورده‌های غذایی (برای مثال جوشیده یا حرارت داده شده) اسید فولیک از بین می‌رود. نگه داشتن غذا در حرارت اتاق به مدت طولانی نیز می‌تواند محتوای اسید فولیک آن را از بین ببرد.در ساخت طبیعی سلول های بدن مؤثر است .

اِسکار acne scars :

حفره‌های ناشی از جای جوش روی پوست را گویند که در ناحیه صورت بیشتر دیده می‌شود. اسکار رابطۀ مستقیمی با کلاژن بدن دارد که اگر در بدن کلاژن کمتری ساخته شود، اسکار به شکل فرورفته و اگر کلاژن بیشتری بسازد اسکار به شکل برجسته ظهور خواهد داشت.

اِلاستین Elastin :

یکی از پروتئینهای ساختاری است که در بافت همبند وجود دارد و خاصیت الاستیک دارد. اسید آمینه‌ای که در ساختار الاستین وجود دارد «هیدروکسی پرولین» است که در ساختار کلاژن نیز موجود است و باعث تشکیل پیوند هیدروژنی و استحکام ساختار کلاژن می‌گردد و در محصولات زیبایی و آرایش صورت برای جلوگیری از خشک شدن پوست بکار می‌رود.

اورنیتین :

اورنیتین (به انگلیسی: Ornithine) با فرمول شیمیایی C5H12N2O2 یک ترکیب شیمیایی  است. که جرم مولی آن ۱۳۲٫۱۶ گرم بر مول می‌باشد. اورنیتین یک اسیدآمینه آزاد داخل بدن انسان است ولی در ساختار پروتئین های آن شرکت نمی‌کند. اورنیتین از اسیدآمینه آرژنین ساخته میشود و در چرخه اوره نقش مهمی دارد.

ایمنی‌درمانی :

ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی (انگلیسی: Immunotherapy‎) یک روش درمانی برای برخی بیماری‌ها از جمله سرطان است که با تحریک یا سرکوب پاسخ سیستم ایمنی عمل می‌کند. برخی اینترلوکین‌ها، سیتوکاین‌ها و کموکین‌ها در این روش درمانی بکار رفته‌اند. تحریک سیستم ایمنی برای درمان سرطان و برخی انواع نقص سیستم ایمنی بکار رفته است. سرکوب سیستم ایمنی در درمان آلرژی، رد پیوند اعضا و… آزموده شده است.

ب:

بافت همبند :

بافت پیوندی یا بافت همبند (به انگلیسی: Connective tissue) همان بافت پیوندی است که ازجمله کارهای آن حفاظت و پشتیبانی از بافت‌های دیگر است. به‌طور خلاصه، سلول‌های بدن به چهار نوع بافت پایه به نام‌های پوششی، پیوندی، ماهیچه ای و عصبی سازماندهی می‌شوند. فراوان‌ترین بافت در بدن انسان، بافت پیوندی است. غضروف‌ها، استخوانها و خون جزء بافت پیوندی محسوب می‌شوند. این بافت علاوه بر حفاظت و پشتیبانی از بافت‌های دیگر، باعث ارتباط ساختارهای بدن نیز می‌گردد. مشارکت در تبادل مواد غذایی و ترمیم بافتی از وظایف دیگر بافت پیوندی است.

برونشیت :

برونشیت یا نایژه‌آماس (به انگلیسی: bronchitis) به التهاب نایژه‌ها در شش گفته می‌شود. این عارضه در اثر تورم نای یا نایژک‌ها بروز می‌کند و به علت عفونت توسط باکتری‌ها و ویروس‌ها یا در اثر تحریکاتی مانند هوای آلوده و سیگار کشیدن ایجاد می‌شود.

برونشیت حاد یا مزمن، نما و تظاهراتی متفاوت دارد. هنگامی که نایژه‌ها ملتهب می‌شوند معمولاً انسداد نسبی راه تنفسی، سرفه و ترشح خلط رخ می‌دهد. در برونشیت حاد معمولاً سرفه‌ها به مدت سه هفته به طول می‌انجامد.

بیماری خودایمنی :

بیماری خودایمنی (به انگلیسی: Autoimmune disease) به دسته‌ای از بیماری‌ها گفته می‌شود که بر اثر خودایمنی ایجاد شوند. بیماری خودایمنی هنگامی رخ می‌دهد که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه حمله به خود بدن را آغاز می‌کند بیماری‌های خودایمنی می‌توانند اندام‌ها و بافت‌هایی از جمله گلبول‌های سرخ خون، عروق خونی، غده تیروئید، لوزالمعده، عضلات، مفاصل و پوست را درگیر کنند

بیوتین Biotin یا ویتامین B7 :

ویتامین ب۷ یکی از ویتامین‌های گروه ب است که در غلات کامل، جگر، زردهٔ تخم مرغ و شیر پیدا می‌شود. بیوتین در متابولیسم کربوهیدرات‌، چربی‌، پروتئین‌ و تولید انرژی در بدن مؤثر است بیوتین در درمان ریزش مو مؤثر است. البته معمولا پزشکان به همراه آن، مکمل‌های حاوی روی را هم برای تاثیرگذاری بیشتر تجویز می کنند. معمولاً خانم ها بیشتر در معرض شکسته شدن ناخن قرار دارند، استفاده از بیوتین می تواند خطر شکستگی ناخن ها را کم کند. این ویتامین ممکن است برای افراد افسرده نیز کارایی خوبی داشته باشد. دیابت و التهاب پوست در کودکان نیز از موارد دیگری است که بیوتین برای حل آنها تجویز می شود.

بوتاکس Botox :

نام تجاری سم بوتولینوم آ Botulinum toxin A است که با تزریق آن، عضله‌ها بطور موقت فلج شده و چین و چروک پوست نیز از بین می‌رود. بوتاکس کاربردهای درمانی و زیبایی دارد. برای بهبود عوارض احتمالی بوتاکس از آمپول هیالاز استفاده می‌شود.

پ:

پـِپتید Peptide :

پروتئین‌های بسیار کوچک که از زنجیره‎ های اسید آمینه‌‎ای تشکیل شده‎ اند و پروتئین‎‌های بدن ما همچون کلاژن‎ های پوست را می‎سازند. پپیدها با استفاده از محصولات مراقبتی پوست، بهتر جذب می‌شوند.

پنومونی :

سینه‌پهلو یا ذات‌الریه یا پنومونی (به فرانسوی: Pneumonie) یا نومُنیا (به انگلیسی: Pneumonia)، وضعیت التهابی ریه است که عمدتاً کیسه‌های میکروسکوپی هوا موسوم به آلوئول‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری معمولاً در اثر عفونت ناشی از ویروس یا باکتری و گاهی نیز در اثر سایر میکروارگانیسم‌ها، برخی داروها و شرایط دیگر مانند بیماری خودایمنی رخ می‌دهد. در این بیماری، کیسه‌های هوایی متورم می‌شود و چون درون آن از مایعات پر می‌شود، در نتیجه اکسیژن رسانی کمتر می‌شود و تبادلات گازی کاهش می‌یابد.

پوست skin :

پوست از سه لایهٔ اصلی تشکیل شده است که از بیرون به داخل عبارتند از: اپیدرم Epidermis یا روپوست، درم Dermis یا پوست حقیقی و هیپودرم hypodermis یا زیرپوست یا لایهٔ چربی زیرپوست

پوست پرتقالی (منافذباز) Orange Peel Skin :

حفره‌های بزرگ شده روی پوست را گویند که در افراد با پوست چرب در اطراف گونه‌ها و بینی بیشتر مشاهده می‌گردد.

پیروژن :

پیروژن ماده یا عامل مهمی است که می تواند هنگام رها شدن یا وارد شدن به گردش خون باعث ایجاد تب یا افزایش درجه حرارت بدن شود. پیروژن ها توسط عوامل مختلفی از جمله باکتری ها ، ویروس ها ، قارچ ها و غیره تولید می شوند. آنها می توانند درون زا یا برون زا باشند. برخی از پیروژن ها پروتئین های با وزن مولکولی کم هستند که توسط لکوسیت های فاگوسیتیک در پاسخ به پیروژن های خارجی تولید می شوند. پیروژنهای اگزوژن منشأ خارجی دارند. آنها می توانند اگزوتوکسین هایی باشند که توسط باکتری ها یا سایر محصولات میکروبی تولید می شوند. اندوتوکسین ها نوعی پیروژنهای مهم هستند که لیپوپلی ساکاریدها هستند. مجتمع های آنتی بادی آنتی ژن نیز نوعی پیروژن است که برون زا است. برخی از ویروس ها به عنوان پیروژن عمل می کنند. خون و فرآورده های خونی ناسازگار همچنین به عنوان پیروژن در نظر گرفته می شوند که باعث ایجاد تب می شوند.

پیریدوکسین :

پیریدوکسین که همچنین به عنوان ویتامین B ۶ نیز شناخته می‌شود، نوعی ویتامین ب۶ است که معمولاً در مواد غذایی یافت می‌شود و به عنوان مکمل رژیم غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان یک مکمل از آن برای درمان و جلوگیری از کمبود پیریدوکسین، کم‌خونی سیدروبلاستیک، صرع وابسته به پیریدوکسین، برخی از اختلال متابولیک، عوارض جانبی یا عوارض استفاده از ایزونیازید و انواع خاصی از مسمومیت‌های قارچ استفاده می‌شود. از طریق دهان یا با تزریق استفاده می‌شود.

ت:

تستوسترون :

تِستوستِرون (به انگلیسی: Testosterone) از هورمونهای استروئیدی مهم موجود در بدن پستان‌داران ازجمله انسان (در هردو جنس) می‌باشد که اثرات آندروژنیک (جنسیتی) و آنابولیک (سازنده، رشد دهنده) دارد.

تولید تستوسترون پیش از دو ماهگی جنین در رحم مادر آغاز گشته و در تعیین نرینگی یا مادینگی آن نقش دارد. تولید این هورمون در دوره بلوغ جنسی در پسران افزایش یافته و عامل اصلی تغییرات فیزیکی این دوران به‌شمار می‌آید. به‌طور متوسط بدن هر مرد ۲۰ برابر بیشتر از بدن هر زن تستوسترون تولید می‌کند هرچند به دلیل متابولیسم بیشتر سطح پلاسمایی این هورمون در مردان فقط هفت برابر زنان است.[۱] تستوسترون از هورمون‌های استروئیدی بدن است که ساختمان اصلی سازنده آن را کلسترول تشکیل می‌دهد.

توکسین بوتولینوم :

سم بوتولینیوم (Botulinum toxin) که با نام تجاری بوتاکس (Botox) در ایران معروف است از سم باکتری کلستریدیوم تهیه و برای فلج موقت عضلات تزریق می‌شود. تزریق بوتاکس پرطرفدارترین عمل زیبایی است که بدون نیاز به جراحی انجام می‌شود.

ث:
ج:
چ:
ح:
خ:

خطوط گلابلا :

خطوط Glabellar تورفتگی های افقی هستند که در سراسر پیشانی شما کشیده می شوند. آنها ممکن است با دسته دیگری از چین و چروک ها به نام خط اخم تلاقی کنند.

به طور معمول ، خطوط اخم خطوط عمودی بین چشم شما هستند ، در حالی که خطوط گلابلا بالای ابروهای شما ظاهر می شوند و به صورت افقی اجرا می شوند.

خطوط اخم فقط ناشی از ایجاد چهره های غمگین نیست. هنگامی که لبخند می زنید ، می خندید ، یا نگران یا متعجب به نظر می رسید ، عضلات گلابلا پوست را که آنها را پوشانده است می کشند و می کشند.

د:

درم :

پوست متشکّل از سه لایهٔ اصلی است :

روپوست (اپیدرم) که لایهٔ نازک‌تر خارجی است.

درم که لایه ضخیم‌تر داخلی است.

هیپودرم که پوست را به بافت‌های ماهیچه‌ای متصل می‌کند .

دوتاستِراید Dutasteride :

این ماده دارویی برای ریزش موی پوست سر در مردان و به عنوان بخشی از هورمون درمانی در زنان استفاده می‌شود.خانم‌های باردار و شیرده محدودیت استفاده دارند. دوتاستراید نسبت به فیناستراید قدرت بالاتری در مهار آنزیم سطح هورمون دی هیدروتستسترون در سُرُم و پوست سر دارد.

درماتیت سبوره‌ای :

درماتیت سبوره‌ای یا (به انگلیسی: Seborrhoeic dermatitis) نوعی التهاب پوست است که اغلب مزمن و عودکننده است و بیشتر در پوست سر و صورت دیده می‌شود. درماتیت سبورئیک معمولاً با شوره سر همراه است. درماتیت سبورئیک در دو دورهٔ شیرخوارگی و بزرگسالی بروز می‌کند. بیماری به صورت قرمزی منتشر و پوسته‌ریزی پوست سر وجود دارد. معمولاً (و نه همیشه) پوسته در ابرو، شیار خط خنده و شیارهای پشت گوش وجود دارد. درگیری کشاله ران بخصوص در نواحی مودار نیز وجود دارد و در سایر نواحی نیز دیده می‌شود. در مبتلایان به ایدز و پارکینسون این درماتیت از شدت بیشتری برخوردار است. عفونت ثانویه با استافیلوکوکوس اورئوس یا استرپتوکوک متداول است و به صورت دلمه، تشکیل پوستول و سلولیت بروز می‌کند.

ذ:
ر:

ریزش موی آندروژنیک :

طاسی با الگوی مردانه (Androgenic alopecia) که آلوپسی آندروژنیک، آلوپسی آندروژنتیک، و آلوپسی آندروژنتیک نیز نامیده می‌شود و در فارسی می‌توان آن را به طاسی وابسته به هورمون مردانه نیز ترجمه کرد.

آلوپسی آندروژنیک مردانه یا طاسی مردانه ریزش مو تیپ مردانه را نمی‌توان یک بیماری محسوب نمود. این وضعیت به‌طور معمول در مردانی که از نظر ژنتیکی مستعد این وضعیت هستند اتفاق می‌افتد و در واقع نوعی پاسخ فیزیولوژیک بدن آن‌ها به آندروژن‌ها یا همان هورمون‌های مردانه می‌باشد.

موهای ناحیه سر در انسان با وجودیکه رشد غیر وابسته به هورمون جنسی مردانه (آندروژن) دارند، امّا دارای گیرندهٔ خاص هورمون‌های جنسی می‌باشند و به همین دلیل این هورمون‌ها می‌توانند بر ریزش مو مؤثر باشند. در مردان بخش‌های فرونتوتمپورال یعنی نواحی جلو و اطراف و مرکز سر دارای گیرنده هورمونی هستند امّا در زنان تمام موهای ناحیه سر دارای گیرنده آندروژنی می‌باشند. به همین دلیل در مردان اول ناحیه جلوی سر کاهش مو داریم و بعد ناحیه مرکزی و سپس این دو ناحیه بهم می‌رسند.

ز:
ژ:

ژل injection gel :

نوعی فیلر و پرکننده است که به صورت غیر جراحی و غیر دائمی به منظور افزایش حجم، برجسته کردن و صاف شدن چین و چروک در داخل پوست تزریق می‌گردد. عوارض و هزینۀ ژل نسبت به فیلر کمتر ولی بسیار سریعتر از آن انجام می‌شود و هیچ از کارافتادگی برای فرد ایجاد نمی‌کند.

س:

سبوم sebum :

غدد مولد چربی یا غده سباسه در کنار تار مو نوعی چربی تولید می‌کند و به سطح پوست می‌راند که در اصطلاح به این چربی‌های برآمده سبوم می‌گویند. در کلینیکهای زیبایی از دستگاهی به نام سبومتر نیز برای اندازه‌گیری چربی پوست استفاده می‌گردد.

سِلولیت Cellulite :

چاقی موضعی و جمع‌شدن چربی در ناحیه خاصی از بدن را گویند که چربی زیر پوست بر روی بافت پیوندی فشار وارد کرده و پوست بالای آن گود و با تورفتگی همراه خواهد بود. معمولاً تجمع چربی در نواحی ران، باسن و بین زانوها مخصوصاً در خانمها شایع‌تر است.

سیستئین :

سیستئین (به انگلیسی: Cysteine) یک آلفااسید آمینه با فرمول HO2CCH(NH2)CH2SH است که در بدن انسان در ترکیب پروتئینهای مختلفی بکار رفته است. این ترکیب شیمیایی با شناسه پاب‌کم ۵۸۶۲ است. شکل ظاهری این ترکیب، پودر یا بلورهای سفید است. این اسیدآمینه در رژیم غذایی انسان ضروری نیست و میتواند از متابولیسم ترکیباتی مانند متیونین تولید شود. سیستئین در منابع حیوانی مانند تخم مرغ، لبنیات و گوشت مرغ و منابع گیاهی مانند پیاز، کلم بروکلی و غلات یافت می شود.

سیانوکبالامین :

سیانوکوبالامین نوعی ویتامین B12 مصنوعاً تولید شده‌است که از آن برای درمان کمبود ویتامین B12 استفاده می‌شود. این کمبود می‌تواند در اثر کم‌خونی حاد؛ به دنبال جراحی برداشتن بخشی از معده، با ایجاد شده در اثر انگل اوسا، یا به دلیل سرطان روده رخ دهد. .این دارو برای درمان کمبود ویتامین B12 نسبت به هیدروکسی کوبالامین از برتری کمتری برخوردار است. سیانوکوبالامین از راه دهان، با تزریق ماهیچه‌ای یا به صورت اسپری بینی استفاده می‌شود.

سنتتیک :

مصنوعی (به انگلیسی: artificial) یکی از معانی کلمه سنتتیک است. کلمه مصنوعی (به انگلیسی: artificial) کلمه لاتین و متعلق به زبان انگلیسی میانه و سال‌های ۱۴۰۰–۱۳۵۰ میلادی است.

سنتتیک (به انگلیسی: synthetic) کلمه‌ای یونانی و به معنای ترکیب دو یا چند ماده به روش طراحی یا توسط فرایندهای طبیعی است و مفهوم آن، مقابل مفهوم طبیعی است.

ش:
ص:
ض:
ط:
ظ:
ع:
غ:
ف:

فولیکول مو :

فولیکول مو یک دستگاه پوستی پستانداران است که تولیدکننده مو می‌باشد. تولید مو در چند فاز یا مرحله انجام می‌گیرد؛ که شامل رشد (آناژن)، توقف (کاتاژن)، آرامگیری (تلوژن) می‌باشد. سلول‌های ساقه مسئول تولید مو هستند. شکل فولیکول مو بر روی شکل مو و بافت و مشخصات فردی مو تأثیر می‌گذارد.

فیلِر Filler :

به هر نوع پرکنندۀ پوستی به منظور برجسته‌سازی فیلر گفته می‌شود.

فیناستِراید Finasteride :

فیناستراید در سطح مولکولی باعث تحریک رشد موهای تازه در آقایان می‌شود. معمولاً این دارو برای خانم‌ها استفاده نمی‌گردد. در زنان باردار نیز استفاده از فیناستراید خطرناک است.

ریزش مو در بسیاری از موارد ارثی است و DHT نقش مهمی در آن بازی می‌کند.دی هیدروتستوسترون (DHT) عامل اصلی آلوپسی آندروژنیک است .DHT از هورمون مردانه تستوسترون مشتق شده و دشمن فولیکول های موی سر می باشد.

DHT به کمک آنزیم ۵α-ردوکتاز از هرمون تستسترون مردانه تولید می‌شود و روی فاز رشد موها اثر می‌گذارد و موجب تخریب تدریجی ریشه‌ی مو می‌شود. فیناستراید آنزیم ۵α-ردوکتاز را بدون تاثیرگذاری بر هورمون تستسترون مردانه سرکوب می‌کند. فیناستراید به صورت طبیعی در بالانس هورمونی بدن وجود ندارد در نتیجه مصرف آن می‌تواند عملکرد این آنزیم تاثیرگذار را کندتر کند و مانع تجمع DHT در پوست سر شود. تخریب باقی ریشه‌های مو متوقف می‌شود و آن بخشی از ریشه‌ی مو که از بین رفته است دوباره تحریک به رشد مجدد می‌شود.

فیبروبلاست :

فیبروبلاست، فراوانترین سلول در بافت همبند است که همه انواع رشته‌های بافت همبند و مواد آلی ماده زمینه‌ای را سنتز می‌کند. فیبروبلاست، سلولی است با هسته بیضوی و روشن و دارای کروماتین ظریف است که حاوی یک یا دو هستک واضح می‌باشد

ق:
ک:

کارنیتین Carnitine :

از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین ساخته شده و وظیفه اصلی آن در بدن کمک به سوخت و ساز و تبدیل غذا به انرژی می‌باشد و موجب آزاد سازی انرژی از یاخته های چربی می شود. این ماده موجب انتقال اسیدهای چرب به داخل میتوکندری می‌شود. کارنیتین در بافت عضلات و کبد ساخته می‌شود و در برخی مواد غذایی مانند گوشت، گوشت طیور، ماهی، و برخی از فراورده‌های لبنی وجود دارد. کارنیتین نوعی مکمل غذایی است.

کُلاژِن Collagen :

پروتئینی است ساخته شده در خارج سلولها که به صورت رشته‌هایی دیده می‌شود. این نوع پروتئین در همه جای بدن و همه نوع پستانداران موجود است ولی گاهی در انسانها مشکلاتی رخ می‌دهد که کلاژن‌سازی پوست با اختلال روبرو شده و فرد می‌تواند با انواع کوکتلها، آمپولها، سرمها و ماسکهای حاوی کلاژن نیز به صورت خارجی کلاژن پوست را تأمین کند. کلاژن باعث جوانی و شادابی و زیبایی پوست می‌گردد.

کلسیم پانتوتنات :

پيشگيرى و درمان كمبود ويتامين مخصوصاً در موارد سندرم سوءجذب مانند سلياك يا اسپروى مناطق حاره يا التهاب‌هاى منطقه‌اى روده.

کاروتنوئید :

کاروتنوئیدها (به انگلیسی: Carotenoid) دسته‌ای از رنگدانه‌ها هستند که در جذب نور در گیاهان نقش بسیار مهمی دارند.

از کاروتنوئیدهای مشهور می‌توان به بتاکاروتن، آلفا کاروتن، لیکوپن، لوتئین و گزانتوفیل اشاره کرد. بتاکاروتن C40H۵۶ و آلفاکاروتن باعث رنگ نارنجی هویج، لیکوپن باعث رنگ قرمز گوجه‌فرنگی و آستاگزانتین نیز سبب رنگ قرمز یا صورتی خرچنگ‌ها و ماهی سالمون می‌شود.

گ:

گِلیکاسیون glycation :

اتصال غیرآنزیمیِ گلوکز به پروتئین‌ها باعث تغییرشکل پروتئین‌ها می‌شود و پروتئین را از شکل عملکردیِ آن خارج می‌کند. خشکی و عدم انعطاف پوست در پیری حاصل گلیکوزیله شدن غیرآنزیمی پروتئین‌های پوست ازجمله کلاژن و الاستین است.

گلوتامین :

گلوتامین فراوان‌ترین اسید آمینه آزادی است که در ماهیچه‌های بدن یافت می‌شود. چون این اسید آمینه به راحتی از سد مغزی- خونی عبور کند، به همین دلیل به سوخت مغز معروف شده‌است. گلوتامین، در مغز به اسید گلوتامیک- که برای فعالیت مغز ضروری است- تبدیل می‌شود، و بر عکس.

گِلوتاتیون Glutathione :

گلوتاتیون یک پپتید متشکل از سه اسید آمینه اساسی است که نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی ایفا می کند. کوکتل‌های دارای گلوتاتیون باعث ایجاد کلاژن می‌شوند و لکه‌های تیره پوست را نیز از بین می‌برند.

گلوکونات روی :

گلوکونات روی (روی گلوکونات) یکی‌ از مواد مکمل طبیعی است که به دلیل خواص مفید خود به طور گسترده‌ای مورد استفاده افراد قرار می‌گیرد. عنصر روی، از عناصر معدنی دخیل در رشد و نمو و دیگر مواردی نظیر تأمین کارکرد صحیح اندام و حفظ سلامت آنها و تسهیل در واکنش‌های بدن فرد مصرف کننده این عنصر است. از این روی این مکمل هم برای رفع کمبود روی در بدن و هم برای پیشگیری از رخداد این وضعیت در بدن اتفاق می افتد. کمبود روی از امراضی است که ممکن است باعث تاخیر در بروز در صفات ثانویه و تکامل جسمی در فرد مبتلا شود. این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکر شده، استفاده شود.

گلوکونئوژنز چیست ( Gluconeogenesis ) :

به فرآیندی گفته می شود که طی آن گلوکوز از مواد غیر کربوهیدرات نظیر اسید های آمینه و چربی تولید می شود . همانطور که در مقاله کربوهیدرات توضیح داده شد گلوکوز خون برای حفظ عملکرد سیستم عصبی مرکزی ضروری بوده ، به متابولیسم چربی کمک می کند و انرژی لازم را برای فعالیت سلول ها فراهم می آورد . ولی به خاطر ظرفیت محدود ذخیره ای کربوهیدرات در بدن ، یک میزان حداقلی از تبدیل مواد غیر کربوهیدرات به گلوکوز در دسترس است .

گلیسین :

گلیسین ساده‌ترین اسید آمینه در تمام یاخته‌های زنده و در بین آمینو اسیدهاست. این اسید آمینه با فرمول شیمیایی، سبک‌ترین و تنها اسید آمینه‌ی غیر کایرال است. کدهای ژنتیکی این اسید آمینه عبارتند از: GGU، GGC، GGA و GGG. گلیسین یکی از ۲۰ اسید آمینه‌ایست که پروتئین را می‌سازد. این آمینو اسید آمفی‌پاتیک است و دارای هر دو سر آب گریز و آب دوست است.

ل:

لنفاوی :

دستگاه تنابه‌ای (لنفاوی) در مهره داران وجود دارد و از لوله‌های لنفاوی و گره‌های لنفی مثل طحال و لوزه‌ها تشکیل شده‌است. در انسان این دستگاه در سیستم ایمنی بدن، جذب و انتقال چربی و جذب آب میان بافتی کارکرد دارد.

لنفوسیت :

لنفوسیت‌ها نوعی از گلبول‌های سفید خون هستند که در دستگاه ایمنی مهره داران نقش دارد. براساس ظاهر آن‌ها را به دو دسته تقسیم می‌کنند: لنفوسیت‌های بزرگ و گرانولار و لنفوسیت‌های کوچک. اکثر لنفوسیت‌های بزرگ همان سلول‌های NK هستند. لنفوسیت‌های کوچک از سلول‌های T و سلول‌های B تشکیل گردیده‌اند. بدن یک فرد طبیعی هزار میلیارد سلول لنفوئیدی دارد، و بافت لنفوئیدی تشکیل دهنده حدود ۲ درصد از وزن بدن است. لنفوسیت‌ها به‌طور معمول بین ۸ تا ۱۲ میکرون قطر دارند (لنفوسیت‌های کوچک ۶ میکرون و لنفوسیت‌های بزرگ ۹ تا ۱۵ میکرون). هسته آن‌ها گرد، بیضی شکل، فرورفته‌است و ۹۰ درصد حجم سلول را به خود اختصاص می‌دهد (به غیر از سلول‌های بزرگ).

لیپید :

لیپیدها رده‌ای از ترکیبات آلی دارای هیدروکربن هستند که از مواد بنیادین برای ساختار و کارکرد سلول‌های زنده به‌شمار می‌آیند.

لیپیدها ترکیبات آلی نا متجانسی (هتروژنی) هستند که معمولاً در آب نامحلول ولی عمدتاً در حلال‌های غیرقطبی محلول می‌باشند و به کمک حلال‌های آلی می‌توان آن‌ها را از بافت‌های مختلف استخراج کرد. تعریف فوق که به وسیلهٔ بلور Bloor ارائه شده‌است در تمام موارد صادق نیست. زیرا محلول بودن این ترکیبات در حلال‌های آلی عمومیت ندارد و نمی‌تواند پایه و اساس تقسیم‌بندی قرار بگیرد. مثلاً فسفاتیدها؛ اسفنگومیلین‌ها و سربروزیدها که جزء ترکیبات لیپیدی می‌باشند به ترتیب نامحلول در استون و اتر هستند.

لیفت Lift :

کشیدن و بالابردن پوست به منظور محکم کردن و از بین بردن چین و چروک. عمل لیفتینگ در قسمتهای مختلف مانند صورت، ابرو، پلک و . . . انجام می‌شود. کوکتلها، دستگاه‌ها و نخ لیفت را نیز می‌توانید در سایت خریداری نمائید.

م:

ماینوکسیدیل Minoxidil :

دارویی است که به عنوان گشاد کننده عروق شناخته شده و به شکل موضعی برای درمان طاسی مردانه و ریزش موی آندروژنیک در مردان استفاده می‌شود و بیشتر نقش کمک کننده رشد مو را دارد. ماینوکسیدیل با گشاد کردن رگ‌های محیطی سبب کم شدن فشار خون می‌شود. تأثیر آن بر درمان طاسی نیز احتمالاً به دلیل همین گشادی رگ‌های سطح پوست و افزایش جریان خون است که موجب تحریک فولیکول‌های مو شده و از وضعیت استراحت به وضعیت رشد فعال درمی‌آیند. این دارو برای ریزش مو ناگهانی و ریزش موی غیر قابل توضیح (به عنوان مثال ، در صورت نداشتن سابقه ریزش مو) یا ریزش مو بعد از زایمان استفاده نمی شود.

مزوتراپی Mesotherapy :

مزوتراپی روشی است که در آن داروی مورد نظر با حجم کم در چند جلسه به بافت مورد نظر به طور مستقیم تزریق می شود پزشک متخصص که عمل مزوتراپی را انجام می دهد باید از استریل بودن وسایل مورد استفاده اطمینان حاصل نماید همچنین باید محل مورد نظر برای تزریق را نیز ضدعفونی گرداند تا شخص تحت معالجه به عفونت مبتلا نشود .

ملانین :

ملانین یک اصطلاح گسترده‌ای برای گروهی از رنگدانه‌های طبیعی موجود در بسیاری از موجودات زنده (عنکبوتیان یکی از چند گروه معدود هستند که در آن تشخیص داده نشده‌است) است. ملانین مشتق شده از اسید آمینه تیروزین است، با این حال از اسیدهای آمینه ساخته نشده‌است و یک پروتئین نیست. رنگدانه‌ای است که در یک گروه تخصصی از سلول‌های شناخته شده به عنوان ملانوسیت‌ها تولید می‌شود. سه نوع اساسی از ملانین وجود دارد: eumelanin، pheomelanin، و neuromelanin است. رایج‌ترین نوع eumelanin است که به رنگ “سیاه ” و “قهوه‌ای” تولید می‌شود. Pheomelanin سیستئین حاوی پلیمر قرمز – قهوه‌ای از واحدهای بنزوتیازین تا حد زیادی مسئول رنگ قرمز مو و کک و مک است. Neuromelanin در مغز یافت می‌شود، هر چند عملکرد آن مبهم باقی می‌ماند.

ن:

نیدِلینگ needling :

روشی غیر تهاجمی برای برطرف کردن التهابات پوستی با سوزن مخصوص. با این روش سوزن بطور معینی وارد پوست شده و با تحریک پوست، سبب باز شدن منافذ برای ورود مواد و سُرُم و همچنین تولید بیشتر کلاژن می‌گردد.

نیکوتین‌آمید :

نیکوتین‌آمید آدنین دی‌نوکلئوتید که به اختصار آن را «ان‌اِی‌دی» گویند، کوآنزیمی است که در همگی یاخته‌های (سلول) زنده یافت می‌شود. نیاسین بخش مهمی از این کوآنزیم است.

و:

ویتامین بی5 Vitamin B5 :

با نام علمی پانتوتنیک اسید ویتامینی از خانوادۀ گروه بی است که بخاطر دارا بودن پانتنول  و سلامت موی سر نقش بسزایی دارد.

هـ :

هیالورونیک اسید :

هیالورونیک اسید یک ماده رطوبت ساز طبیعی است که به وفور در بدن انسان موجود می‌باشد، شکل شبیه‌سازی شده آن در دنیای پزشکی برای حجم دادن به نواحی مختلف صورت مانند لب، خط اخم و خط خنده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هیدراتاسیون :

در پزشکی هیدراتاسیون یعنی رساندن مایع (آب) به بدن فردی که دچار اتلاف زیاد مایعات شده است .

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *